11140457.jpg

Renovering & ombyggnad

För att göra väsentliga förändringar i lägenheten måste du dock alltid ha tillstånd av föreningens styrelse. Som väsentlig förändring räknas:

  • Ändring i bärande konstruktion

  • Rivning av vägg.

  • Ombyggnation av badrum

  • Ombyggnation av kök

  • Ändring av ledningar för vatten, avlopp och värme

  • Flytt av värmeelement

  • Ändring i lägenhetens ventilation

  • Ändring av eldstäder och rökgångar

  • Uppsättning av markis på fasaden

  • Riva nedsänkt innertak

Att tänka på inför din renovering:


Ansökan för renoveringstillstånd

Ansökan om tillstånd för ändring i lägenhet ska göras skriftligt till styrelsen med denna blankett. Om en senare skada uppstår kan föreningen kräva dig på ersättning om du inte ansökt om tillstånd även om arbetet är fackmannamässigt utfört. Visar du däremot upp ett skriftligt godkännande från styrelsen går du alltid fri om du själv inte orsakat en senare skada. Ett sådant papper kan också vara bra att kunna överlämna till en köpare i framtiden. Icke godkända förändringar kan man bli skyldig att återställa på egen bekostnad. Skicka gärna in blanketten på: rafsan456teknik@gmail.com

Ritningar

Behöver du ritningar på din lägenhet får du ansöka om dessa på stadsbyggnadskontoret/arkiv.

Kontrollansvarig

För att föreningen skall godkänna en större ombyggnation ska den sökande anlita en certifierad kontrollansvarig (KA) som du kan söka på boverkets hemsida. Kostnaden för KA står sökanden för. I ansökan skall det bifogas dokument från KA/ byggnadsingenjör som godkänner rivande av en vägg, bygga om badrum eller liknande. KA skall även göra en för-, mellan och slutbesiktning som skall skickas till föreningen vid väsentliga ombyggnationer.

 

Byggsäckar - Tillstånd

Det är olagligt att sätta ut byggsäckar på trottoaren och för att ställa dom på gatan behövs ett tillstånd från polisen som du enkelt kan ansöka om och betala för digitalt hos polisen via länken: Tillstånd för byggsäck

 

Värmeelement

Om du planerar att bygga in dina element, tänk på att värmesystemet är föreningens egendom och att du kan behöva riva inbyggnaden på egen bekostnad om föreningen behöver utföra underhåll på värmesystemet.

Det är viktigt att elementen alltid är åtkomliga.

Vattenavstängning

Anmäl detta via felanmälan till fastighetsförvaltaren. Var ute i god tid. Vattenavstängningen bekostas av den boende. För pris kontakta Förvaltaren.
Inkludera följande i anmälan:
Bostadsrättsägarens namn, lägenhetsnummer, adress, datum och tid för avstängningen, kontaktperson samt telefonnummer till de som skall utföra installationen.

 

Markis

Markis få sättas upp med styrelsens godkännande. Endast enfärgad, diskret kulör är tillåtet. Obs! Bostadsrättsinnehavare står för kostnader vid omputsning av fastigheten för att montera ner/sätta upp igen.

 

El

Föreningen har endast 1 fas el installerad och kan i dagsläget inte uppgradera. Kolla alltid så alla era vitvaror kan gå på 1 fas el.

Allmänna regler för samtliga ombyggnationer och ändringar

Störande arbeten och buller
• Störande arbeten skall minimeras och koncentreras till kortast möjliga tid, dagtid
• Renoveringsarbeten får enbart utföras helgfria vardagar under tiderna 08.00 – 17.00. Arbeten som inte medför någon typ av
störande ljud får utföras efter föreskriven tid.
• Bilning får enbart utföras helgfria vardagar 09.00 – 16.00
• Vattenavstängning får ske helgfri vardag kl 09.00-16.00, beställs hos förvaltaren och bekostas av bostadsrättshavaren.
• Renovering skall alltid aviseras på anslagstavla i trapphuset, oavsett om arbetena förväntas generera störningar
eller ej. Aviseringen ska innehålla information om vilken lägenhet som avses, tidsplan och kontaktuppgifter till
ansvarig för renoveringen.
• Medlem som renoverar/låter renovera, skall tillse att berörda allmänna ytor dagligen avstädas
• Vid dammande arbeten och arbeten som riskerar att ge luktspridning, skall erforderlig dammtätning av
ventilationsdon ske, i syfte att förhindra spridning till intilliggande lägenheter och allmänna utrymmen
• Det är varje medlems ansvar att tillse att erforderlig skyddstäckning sker av allmänna utrymmen och hiss

Föreningen kan komma att hålla renoverande medlem ansvarig för uppkomna skador.

Ventilation och spiskåpor

Fastigheterna har ett ventilationssystem av märket Essvent. Systemet tillser att fastigheten via varje lägenhet ventileras för att upprätthålla god luftmiljö innomhus. Med god luftmiljö menas här evakuering av matos i kök, fuktig luft i badrum samt i förekommande fall radonhaltig luft.

Ventilationssystemet består av ett frånluftsaggregat, oftast placerat bakom kryddhyllan över spisen i köket. Till aggregatet är spiskåpan ansluten samt en ventilationskanal från badrummet. Via reglage på spiskåpans front kan luftströmmen regleras, t.ex. forceras vid behov. 

(Vissa undantag från ovanst. finns i ett fåtal lägenheter där frånluftsaggregatet sitter ute på yttertaket).

Frånluftsaggregatet, av märket Essvent, skall alltid vara anslutet till eluttag och alltid vara i drift. Det får inte byggas för och skall alltid vara åtkommligt för service. Frånluftsaggregatet är fastighetens/föreningens egendom, att jämföra med t.ex. värmeelementen, då dessa installationer är vitala för fastighetens funktion och bostadsrättsinnehavarens fysiska hälsa. 

Bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för Essvent-aggregatets funktion, drift och skötsel. Utförlig skötselinstruktion finns på aggregatet. Vid driftstörning görs felanmälan av bostadsrättinnehavaren. Vid fel, som inte kan hänföras till vanskötsel av aggregatet, står föreningen för reparation eller installation av nytt aggregat. Spiskåpan är bostadsrättsinnehavarens egendom, jmfr. föreningens stadgar 35§.

Vid en ombyggnad av köket, som påverkar Essvent-aggregatets placering, skall ventilationskanalerna anpassas till den nya placeringen så att den ursprungliga funktionen upprätthålls, dvs. ventilation av kök och badrum. 

Eventuellt ny spiskåpa skall vara kompatibel med Essvent-systemet och installeras av behörig elektriker. Den nya spiskåpan får inte ha en egen inbyggd fläktmotor, då det orsakar störningar i  luftflödet i föreningens ventilationssystem. 

Utbudet av spiskåpor som passar till ventilationssystemet är dessvärre väldigt litet och det finns i dagsläget inga spiskåpor från exempelvis Ikea som stödjer detta. Med andra ord är det inte tillåtet att koppla in en spiskåpa från Ikea. Styrelsen rekommenderar nedanstående spiskåpor av märket Franke och deras modeller där namnet slutar med -16.

392-16 490-16 1221B-16

 

Bygganmälan till Stockholm stad

Om något av följande planeras, behöver du även göra en anmälan till stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad:

  • Ändra i bärande väggar eller balkar (påverkar konstruktionen)

  • Nya eller förändrade rördragningar inne i bjälklag (påverkar vatten/avlopp, ljudisolering mot grannar samt bärigheten i bjälklag om åverkan på bärande delar görs)

  • Ändra i planlösningen så att tillgängligheten för funktionshindrade blir sämre (exempelvis placera wc-stolen så att man inte längre kommer åt den)

  • Ändra i planlösningen eller göra något annat byggtekniskt så att brandutrymningen påverkas (exempelvis ta upp en dörr i en brandcellsgräns)

  • Ändra eller installera ny ventilationsanordning (till exempel sätta in en fläkt där det tidigare varit självdrag)

  • Installera en ny imkanal

  • Göra ett nytt badrum i ett utrymme som varit något annat, exempelvis sovrum, kök eller förråd.

Det behövs dock inte någon anmälan för att flytta ett kök till ett intilliggande rum där man ansluter det nya kök till befintliga stammar för vatten och avlopp och där det redan finns frånluftskanal/imkanal. Men man får inte installera en kolfilter fläkt till det befintliga systemet. Mer om bygglov och bygganmälan kan du läsa här på Stockholms stads hemsida.