Trivselregler

För att alla skall fungera bra tillsammans krävs det att alla tar hänsyn till varandra - både när du är hemma hos dig själv och när du vistas i de gemensamma utrymmena. Därför har vi sammanställt trivselregler för dig och dina grannar, Allt för att alla skall må bra och trivas i sina hem. Och som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

Styrelsens uppgift är att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att verkställa föreningens stämmobeslut samt att sköta den löpande förvaltningen. I den löpande förvaltningen ingår ordnings- och trivselregler.


Vem ansvar för ordningen?
Alla bostadsrättshavare och föreningens hyresgäster ansvarar för ordningen och medverkar till att skapa trivsel. Därför har styrelsen tagit fram och beslutat om våra ordnings-och trivselfrågor. De är till för vår gemensamma trevnad. Alla som vistas i Brf Räfsan 4,5, och 6 är skyldiga att rätta sig efter dessa regler. i bostadsrättslagen står det är bostadsrättshavare är skyldiga att göra allt i sin makt för att bevara sundhet, ordning och gott skick.

För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller alla bostadsrättsinnehavare och du har även ansvar för familjemedlemmar, gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig.  Reglerna gäller även hyresgäster som hyr din lägenhet i andra hand. och föreningens hyresgäster. 

Vad händer om ordnings-och trivselreglerna inte följs?
I första hand kan du som medlem själv säga till då du ser att reglerna inte följs. Känner du dig osäker kan du alltid ta kontakt med Styrelsen. Skulle något allvarligt ske, ringer du polis. Skulle något störande upprepas under fler tillfällen kan styrelsen hjälpa med en rättelseanmaning. Om medlem inte följer styrelsens uppmaning till rättelse kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om medlem kan bo kvar i föreningen och styrelsen kan då enligt våra stadgar, samt bostadsrättslagen 1991:614 Enligt 7 kap 9§ BRL varsla och säga upp en bostadsrätt i Brf Räfsan 456.

1. Om allmän aktsamhet

• Tänk på att vara rädd om och vårda vår gemensamma egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
• Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med fastighetsskötare/jourtjänster enligt anslag på anslagstavlan i varje port.

2. Om säkerhet

• Kontrollera att dörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
• Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
• Lämna inte förrådsdörrar olåsta.
• Var försiktig med eld.
• Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare.
• Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid
• Det är förbjudet att röka i gemensamma utrymmen inomhus samt på vädringsbalkongerna.
• Alla bostäder måste minst ha en fungerande brandvarnare i lägenheten.

3. Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid vattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

4. Balkonger, altaner

Balkonger/altaner får inte användas för

• förvaring av föremål som kan orsaka sanitärolägenhet eller åsamka föreningen annan skada.
• skakning av mattor, sängkläder, grillning m.m.

Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

5. Mattpiskning

För piskning och vädring av mattor, sängkläder mm finns piskställning inne på gården

6. Matning av fåglar

Matning av fåglar är förbjudet, detta på grund av att risken att locka till sig råttor eller andra skadedjur. 

7. Tvättstuga

Föreningen har 4 tvättstugor och ordningsregler finns anslagna i tvättstugorna.

8. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer

Cyklar skall parkeras i cykelställen som är utplacerade på gården, det är absolut förbjudet att parkera och låsa fast cyklarna på annat ställe än avsedd. Felparkerade cyklar kan komma flyttas och låsen tas upp. Gården får inte användas för förvaring av skrotcyklar dessa hänvisas till lägenhet eller förråd de kan även komma tas med vid en cykelrensning för återvinning. Det är förbjudet att använda föreningens el till att ladda El-cyklar mopeder och skoters. Mopeder får ej parkeras på den gemensamma gården.
Barnvagnar skall ställas i det gemensamma barnvagnsförrådet eller i din lägenhet/förråd. I barnvagnsförrådet skall endast barnvagnar rullatorer och rullstolar förvaras. Vid föreningens städdagar kommer allt som inte hör hemma i utrymmet att kasseras!

På grund av brandrisk får man inte ställa barnvagnarna i trappuppgångar eller i förrådsgångar.

9. Störningar

För att alla skall kunna trivas är det viktigt att inte störa omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn, som gäller i så väl i lägenheten som på gården och i trapphus. Alla måste visa respekt för sina grannar och då finns det nationella regler för vad som gäller i storhushåll.

Ljudmässig hänsyn gäller givetvis hela dygnet men är särskilt viktig att beakta mellan kl. 22.00 – 07.00 på vardagar och mellan 23.00 – 09.00 på helgdagar. Självklart får alla spela musik, och när du bor i ett flerfamiljshus ingår det att du ibland hör grannarna – men att uppfattas som störande är någonting helt annat.  Ju senare det blir ju mindre ljudnivå är en bra grundregel. Ska du ha fest prata med dina grannar eller sätt upp lappar. Be grannarna att höra av sig om de känner sig störda. Om de knackar på eller ringer, sänk genast volymen. Är du den som blivit störd, så prata först med din granne. Fungerar inte det så kan du kontakta styrelsen. 

Om du planerar att bygga och renovera bör bullriga arbeten som kan upplevas som störande, förläggas under vardagar läggas mellan 08:00-17:00 bilning får endast utföras helgfria dagar vardagar 09:00-16:00. Är det ett varaktigt arbete, dvs. flera dagars kontinuerliga störningar, förvarna dina närmaste grannar.

10. Gården

Det finns särskilda ordningsregler uppsatta för gården i alla trapphus.

11. Miljörum
För allas trivsel är det viktigt att vi håller miljörummen så rent som möjligt. Se till att ditt avfall hamnar i rätt kärl och absolut inte vid sidan av kärlen. Vik eller riv dina kartonger så de får plats i kärlen. Tänk på att vi själva får betala för sophanteringen och ju bättre vi sorterar och packar våra avfall desto billigare blir det för oss alla. På återvinningscentralerna i staden kan du lämna allt det avfall som du inte ska slänga i miljörummen vilket t.ex. är: byggmaterial, möbler, trädgårdsavfall, gamla cyklar, järnsängar och så vidare. I miljörummet finns tips på ställen där man kan lämna dessa avfall. Om någon slänger eller ställer grejer som inte hör hemma i miljörummet. medför det en extra avgift på 1000:- samt eventuella bortforslings avgifter. Avgiften kan betalas via föreningens Swish konto eller direkt på din månads avgift.

12. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.


13. Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör, förorenar, rastas eller förstör i fastigheten utrymmen inne som ute. Viktigt är att man inte får använda föreningens tvättutrustning till
att tvätta bort djurhår på grund av allergier. 


14. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. blankett för ansökan finns på föreningens hemsida och ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Det är absolut förbjudet att hyra ut via Blocket Airbnb och liknande tjänster och styrelsen kommer inte godkänna några sådana ansökningar.


15. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, fläkt. glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Bostadsrättshavare skall ge tillträde till lägenheten för styrelsen eller deras ombud vid underhållsarbeten som föreningen ansvarar för.


16. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. På föreningens hemsida finns det en blankett att ladda ner för ansökan om renovering. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Se punkt 9.


17. Lägenhetsförråd

Till varje lägenhet finns ett förråd märkt med lägenhetsnummer. Förrådsutrymmen bör hållas låsta. I gemensamma utrymmen är det speciellt viktigt att vi är noggranna med ordning och säkerhet. Det är inte tillåtet att förvara någonting i gångar och utrymmen utanför förråden. Av säkerhetsskäl får du inte förvara brandfarliga ämnen i förrådet. Det är inte heller tillåtet att röka eller tända en låga i dessa lokaler.


Utöver dessa trivselregler gäller även föreningens stadgar!